Please make sure you read Rules! and DO NOT upload/post any illegal softwares or Pirated Material , Thank you for understanding :)
  1. AutoHex II

  2. CarLabImmo

  3. TMPro 2



Solved ✔ MSD80 need to change power class
18-02-2017, 09:59 AM, (This post was last modified: 19-02-2017, 11:36 AM by volavka.)
Post: #1
XZBMW  MSD80 need to change power class
Hi,
Could anyone help with changing power class of the ecu?
I have ecu from 523i (donor) and car is 530i. Car is starting after ISN changing but i have an error "Incorrect data record".
To change power class motor hours have to be < 10h.
Can any one reset it?

i'm willing to pay.


Attached Files
donorecu.zip
File Type: .zip
Downloaded: 63 times
Size: 1 MB

orgecu.zip
File Type: .zip
Downloaded: 57 times
Size: 1 MB

Quote this message in a reply
18-02-2017, 14:23 PM,
Post: #2
RE: MSD80 need to change power class
Power class would be the same for 5,7 series and X5 and different for 1, 3 series, X3, etc. Your code may be a checksum problem.
Quote this message in a reply
18-02-2017, 14:44 PM,
Post: #3
MSD80 need to change power class
PM me for assistance. I have tools to reset DME hours and flash entire ECUs.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

If this post helped you in anyway please use the thanks and/or REP buttons down here.under Thanks!
Quote this message in a reply
[+] 1 user says Thank You to cryptocar for this post
18-02-2017, 16:53 PM,
Post: #4
RE: MSD80 need to change power class
(18-02-2017, 14:44 PM)cryptocar Wrote:  PM me for assistance. I have tools to reset DME hours and flash entire ECUs.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

I wrote PM.
Quote this message in a reply
19-02-2017, 02:52 AM,
Post: #5
RE: MSD80 need to change power class
(18-02-2017, 16:53 PM)Czozen Wrote:  
(18-02-2017, 14:44 PM)cryptocar Wrote:  PM me for assistance. I have tools to reset DME hours and flash entire ECUs.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

I wrote PM.

I don't know how you extracted and read out these files, but the eeprom file does not appear to be complete at all. Infineon Tricore SAK-TC1796 eeprom files are supposed to be 64kb per bank. The entire eeprom is a total of 128kb. Your attached file is 8kb, only 1/8th of one bank of the eeprom.

Further the software I use to calculate and reset engine hours in the eeprom does not have an option for hour reset for this chip anyway, only VIN and ISN, did you also modify the VIN?

Why don't you just clone the entire eeprom and irom from the original ECU over to the donor ECU? This is much easier than manually editing the files ,which often requires a piad checksum correction. This is how I've used spare and salvage DMEs to replace damaged units on other chassis successfully for years.

If this post helped you in anyway please use the thanks and/or REP buttons down here.under Thanks!
Quote this message in a reply
19-02-2017, 08:16 AM, (This post was last modified: 20-02-2017, 12:29 PM by Czozen.)
Post: #6
RE: MSD80 need to change power class
I have solved my problem by changing DME. I have bought other donor DME but from 3.0i engine. Everything works fine now.

For the record. Internal eeprom of TC1796 is totally empty, and it has 128kb but full of 0x00. In this ECU EEPROM is external; it is ST95640 and it has 8kb. Flash has information about ISN, if anyone will need help with this write me PM.
EEPROM has information about POWERCLASS and MOTO HOURS, which i didn't find how to reset it.
Yes, i know that BMW Explorer can do that, but i don't have it.

Why i didn't swap eeprom and flash? I did but it was not working. Engine was making "funny" noises, and i didn't even try to start the car to prevent unessesary damage.

I was using Magpro2 x17 for whole operation (tricore password read, flash read and write with checksum calculation), ST95640 was read by VVDI Prog.

FYI, MSD80 can be replaced by MSD81.

So 3 days of searching all over internet and using application BRAIN 2.0 ended like that smile

Best Regards to all CT community members
Reputation: +2 - thecash [+1] , zmann [+1]
Quote this message in a reply
[+] 5 users say Thank You to Czozen for this post
20-02-2017, 22:33 PM,
Post: #7
MSD80 need to change power class
Glad you got it to work. I only deal with newer ECUs with internal eeproms. Sorry I couldn't be of service.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

If this post helped you in anyway please use the thanks and/or REP buttons down here.under Thanks!
Quote this message in a reply
21-02-2017, 13:51 PM,
Post: #8
RE: MSD80 need to change power class
Czozen, you mentioned MSD80, but the DME for this engine is MSV80. The main difference between 3.0 and the smaller engines is that it has 2 DISA valves on the intake, others dont. I am curious to know if a used DME can be adapted from one to the other with flashing a different software number.
Quote this message in a reply
22-02-2017, 15:39 PM, (This post was last modified: 22-02-2017, 15:45 PM by Czozen.)
Post: #9
RE: MSD80 need to change power class
(20-02-2017, 22:33 PM)cryptocar Wrote:  Glad you got it to work. I only deal with newer ECUs with internal eeproms. Sorry I couldn't be of service.

I have also found info how to reset MotoHours in eeprom, Credits go to Slim125 member of this forum. But not yet tested.

(21-02-2017, 13:51 PM)bawareca Wrote:  Czozen, you mentioned MSD80, but the DME for this engine is MSV80. The main difference between 3.0 and the smaller engines is that it has 2 DISA valves on the intake, others dont. I am curious to know if a used DME can be adapted from one to the other with flashing a different software number.

I had originally MSD80 ECU in this car wink And Yes it is the same ECU for 523i, 525i and 530i with N53 engine. Only difference is with flash and coding. Coding you can change only if ECU has <10h and STAT_BSZ_WERT set to 0. If MH>10h you have to clear MotoHours in eeprom and you can recode ECU for different power class.
If you will not recode ECU you will get "DME: Incorrect data record" error. When you put 523i ECU to 530i.

Best regards to all.
Quote this message in a reply
[+] 3 users say Thank You to Czozen for this post
22-02-2017, 21:16 PM,
Post: #10
RE: MSD80 need to change power class
Czozen, could you please help me with MSD87.1 from F10 523i? I flashed it to 528i firmware and I'm having the "DME: Incorrect data record" error with low power output.

Thank you in advance.
Quote this message in a reply


Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  need help vin number change Manny786 3 86 17-05-2019, 06:42 AM
Last Post: autohaus
UNissan NISSAN NOTE CHANGE OF ECU Black Alien 2 83 14-05-2019, 07:57 AM
Last Post: Black Alien
XZBMW BMW E65 CAS , death in car after change milage with R270 jeroenbmw 13 314 14-05-2019, 06:51 AM
Last Post: willisodhiambo
  Change ECU ISN CAS4+ db2761 3 225 12-05-2019, 18:45 PM
Last Post: db2761
  Mercedes X Class 2018 abbas acer 0 95 02-05-2019, 21:02 PM
Last Post: abbas acer
  EDC17C46 immo change ecu kamilscirocco 10 390 30-04-2019, 20:47 PM
Last Post: kamilscirocco
  POWER STEERING MEGANE 24C16 VIRGEN poita 1 118 11-04-2019, 03:38 AM
Last Post: teuton
HPorshe Porsche cayenne 2009 cranks but no power to injectors. salaausi 0 56 10-04-2019, 04:30 AM
Last Post: salaausi
ZVW Help Change VIN in ecu eprom and flash Wv Passat spauds 1 147 08-04-2019, 14:01 PM
Last Post: volavka
ORenult Renault Scenic Power Steering antilag 0 117 21-03-2019, 23:54 PM
Last Post: antilag

Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)

Return to TopReturn to Content